Filamenten

Zonder filament kan je niets doen met een 3d pen. Filamenten zijn als het ware de inkt in je 3d pen. In dit geval bestaat deze inkt uit plastic. Deze worden in rollen of staafjes geleverd. Sommige 3d pennen werken alleen met ABS, sommige met alleen PLA, maar de nieuwe generatie 3d pennen kan beide plastic soorten aan. Op de pen kan je dan instellen of je ABS of PLA filament gaat gebruiken.

Er zit wel degelijk verschil in beide filamenten al is dat met het blote oog niet direct te zien. Het verschil zit in de samenstelling van het plastic. Beide hebben dan ook andere eigenschappen.
Hieronder lees je wat de verschillen zijn.

ABS filament

abs filament
ABS is het meest gebruikte filament. Dit komt omdat de allereerste 3d pennen ermee werkten. Pas later kwamen er pennen die voor ABS én PLA geschikt zijn.
ABS is gemaakt van gemaakt van aardolie. De volledige benaming is Acrylonitrile Butadiene Styrene. Misschien zegt het je op het eerste gezicht niets. Maar ABS komen we overal om ons heen tegen. Plastic speelgoed bijvoorbeeld wordt gemaakt van ABS, denk hierbij aan Lego. Maar ook in onze auto’s zit veel ABS, zoals het dashboard. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het goed tegen hoge temperaturen kan, niet snel vervormt en bovendien erg sterk is. Het kan dus tegen een stootje, en dat is zeker bij speelgoed een must.
Omdat ABS van aardolie is gemaakt, ruikt het ook enigszins daarnaar als het wordt gesmolten. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom wij adviseren om goed te ventileren als je met een 3d pen werkt.
Professionele gebruikers van een 3d pen, zoals monteurs, gebruiken ook meestal ABS. Niet alleen omdat het zo hard wordt, maar omdat alles wat van ABS is (onderdelen bijvoorbeeld) ook met een 3d pen met ABS filament kan worden gerepareerd. Soms worden onderdelen zelfs nagemaakt met een printerpen. Geen wonder dat deze in menig gereedschapskist te vinden is. De temperatuur waarop ABS filament gaat smelten is ca. 230 graden.


ABS filament is in vele kleuren verkrijgbaar. Er is keuze uit zo’n 20 kleuren, speciaal filament niet meegerekend. Bij speciaal filament moet je bijvoorbeeld denken aan fluoriserende kleuren. Ook deze zijn er in verschillende kleuren. Filamenten worden vaak in pakketten met verschillende kleuren verkocht.
Bezit je een 3d pen waarmee je zowel met ABS als PLA tekent, dan is reinigingsfilament een aanbeveling. Bij de wisseling tussen beide filamenten is het goed reinigingsfilament te gebruiken die ervoor zorgt dat er geen enkel stukje oud filament in de pen achter blijft. Vermenging van beide filamenten geeft nl. problemen.

 

Hier direct ABS Filament bestellen

PLA filament

Pla filamentPLA filament is aanzienlijk beter voor het milieu. Het is nl. van aardappelen, suikerbieten en mais gemaakt. De volledige naam is Polylactic Acid. Bij het smelten van PLA komt er een geur vrij die het meest doet denken aan popcorn! Alhoewel er niet veel verschil zit tussen PLA en ABS, is PLA iets gladder en het glanst iets meer. Je kan je voorstellen dat bij 3d pennen die bij creatieve vakken op scholen worden gebruikt vaak wordt gekozen voor PLA. Het is weliswaar wat brozer dan ABS, maar prima geschikt voor hobbyisten. Dat het materiaal ook wat sneller vervormd is voor deze gebruikers geen probleem. Een voordeel van PLA is weer dat de smelttemperatuur lager ligt dan van ABS, nl. 175 graden. Hierdoor is de printsnelheid van een PLA pen sneller.


Ook voor PLA geldt dat het in vele kleuren te koop is. Zo’n 20 verschillende kleuren zijn er verkrijgbaar. Ze worden in pakketten verkocht: een klein pakket bestaande uit 10 en een groot pakket uit 20 kleuren. De rolletjes zijn 5 meter lang. Het reinigingsfilament, welke voorkomt dat er storing door wisseling tussen ABS en PLA filament plaatsvindt, is ook hier een aanrader.

 

Hier direct PLA Filament bestellen