3d pennen

Het is ongetwijfeld één van de meest opzienbarende ontwikkelingen van de laatste tijd: 3d pennen. Tekenen zonder papier en zonder inkt. Driedimensionale modellen maken met een pen. Geen wonder dat de 3d pen op menig verlanglijstje staat! De printerpen, waarvan het eerste exemplaar in 2013 op de Amerikaanse markt verscheen, heeft nu al een hele evolutie doorgemaakt. Langzamerhand zijn de kinderziektes verdwenen, kwamen er meerdere merken en verschenen er nieuwe modellen. En nog steeds is de vervolmaking van deze wonderlijke pen niet in zicht.
 

Alhoewel de pen in eerste instantie vooral door kinderen wordt gebruikt, ontdekken steeds meer mensen de waarde van een goede 3d pen. Zo wordt de 3d pen gebruikt door bijvoorbeeld architecten voor het maken van maquettes, door kunstenaars die er prachtige kunstobjecten mee maken, modeontwerpers die met de pen accessoires voor kleding ontwerpen of monteurs die er onderdelen mee repareren. Want alles wat van ABS of PLA plastic is gemaakt (en dat is héél veel) kan worden gerepareerd met een 3d pen. Zelfs de medische wetenschap experimenteert ermee!

De populariteit van de pen brengt met zich mee dat er steeds meer merken op de markt verschijnen. Maar helaas ook veel imitatie, slechte namaak pennen die niet alleen slecht werken maar ook gevaarlijk kunnen zijn. Bepaalde pennen uit China hebben bijvoorbeeld ondeugdelijke adapters die spontaan kunnen ontploffen. Met alle gevolgen van dien.. Het is dus ook lastig om een keuze te maken uit al die verschillende soorten 3d pennen. Op deze website hopen wij je te kunnen helpen te kiezen voor degelijke, betrouwbare pennen. En als het kan met een scherpe prijs.
 

Alles over de 3d Pen bij 3dpenclub.nl

Wij helpen je ook graag op weg met het gebruik van de 3d printterpen. Leuke video’s geven een indruk van het gebruik en de mogelijkheden. Wij helpen je ook graag verder met kleine storingen als een verstopping, want deze is relatief eenvoudig zelf op te lossen. Ook vind je hier informatie over filamenten, de “inkt” van de 3d pen.
 

Misschien ben je al in het bezit van een 3d pen. Mogelijk ben je begonnen met een instapmodel, maar ben je nu toe aan een meer geavanceerde pen. Onze ervaring is dat als je eenmaal een 3d pen hebt en je er vaardig mee om kunt gaan, je pas echt de oneindige mogelijkheden van de pen begrijpt. Eigenlijk raak je dan niet meer uitgetekend, want the sky is the limit!
We laten je zien hoe je het best kan beginnen met de pen en hoe je terwijl je vordert uiteindelijk bijzondere hoogstaande modellen kunt maken. 
 

We beginnen hieronder met een overzicht van de door ons geselecteerde 3d pennen die én veilig zijn én een uitstekende kwaliteit hebben én bijzonder scherp geprijsd zijn.
Wat wij ook belangrijk vinden is dat deze pennen worden aangeboden door een leverancier die werkelijk álles weet van 3d pennen (specialist), uitstekende service geeft, snelle levering garandeert evenals een prima garantie. Deze leverancier is goed bereikbaar en bijzonder klantvriendelijk.

Overzicht van de beste 3d pennen online

3d basic pen

TIP 1: Basic 3d pen

De basic 3d pen is uitermate geschikt voor de beginnende tekenaar. De pen is de standaard onder de 3d pennen en wordt ook wel versie 1 genoemd. Dit model wordt als instapmodel dus erg vaak aangeschaft. De pen is doorontwikkeld in de loop der tijd en is inmiddels verfijnd wat betreft de techniek. Schaft u voor het eerst een 3d pen aan en wilt u het eerst uitproberen, dan is de Basic 3d een goede keuze. De prijs/kwaliteit verhouding is erg goed.
 

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak van de pen is prima. De versies die na dit model op de markt kwamen zijn wat beter qua kwaliteit. Het zelf oplossen van een storing is wat lastiger dan een bij de nieuwere versies. Ervaren 3d tekenaars stappen na dit model vaak over naar een meer geavanceerde pen. De pen is niet geschikt voor linkshandigen. De pen ligt lekker in de hand en is ook licht in gewicht. De eerste generatie 3d pennen, waarvan de Basic 3d pen er een is, beschikten nog niet over LCD of OLED schermpjes waar de temperatuur op af is te lezen. Het automatisch doorvoeren van het filament gaat ook nog niet zoals bij de pennen van nu; met een dubbelklik.
 

Filamenten

De Basic 3d is alleen geschikt voor ABS filament, dus niet voor PLA filament. Hij is wel redelijk verstoppingsbestendig. Er komen steeds meer bijzondere filamenten op de markt, zoals woodfill, een filament met het uiterlijk van hout. Helaas is de Basic pen hiervoor niet geschikt. Verschillende versies van 3d pennen kunnen worden uitgevoerd met een powerpack. Dit is een accu waarop de pen kan werken. De Basic heeft deze mogelijkheid helaas niet.
 

Advies

Alhoewel de Basic 3d pen dus niet zoveel mogelijkheden heeft als de nieuwere pennen, blijft deze erg populair. Nadeel is dat door deze populariteit de pen wordt nagemaakt. Deze hebben een slechte kwaliteit en kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Steeds vaker ontploffen de stroomadapters die geen officieel keurmerk dragen. Dat is een ernstige zaak omdat 3d pennen erg vaak door kinderen worden gebruikt. Wees dus op uw hoede voor namaak en check het CE keurmerk.

 

Bekijk hier de Basic 3d pen


3d basic pen

TIP 2: Slimline Basic 3d pen

De slimline is te vergelijken met de Basic 3d pen, maar heeft iets meer extra’s. Dit heeft vooral te maken met de vormgeving. De Basic Slimline is zoals de toevoeging al suggereert een smallere pen. Het formaat is te vergelijken met de dikte van een merkstift. Voor kleine kinderhandjes is dit dus prettiger en ligt de pen beter in de hand. Ze zijn verkrijgbaar in de hippe kleuren blauw of paars.
 

Gebruiksgemak

Ook deze slimline pen is een instapmodel en wordt het meest gebruikt door de beginnende gebruiker. Men noemt deze pen ook wel versie 4. Het gebruiksgemak is goed, de pen is eenvoudig te bedienen. De kwaliteit ten opzichte van de nieuwste versies 3d pennen is wat minder, alhoewel een eventuele storing redelijk goed zelf is op te lossen. In tegenstelling tot de Basic 3d pen is deze pen ook geschikt voor linkshandigen. De pen beschikt niet over een schermpje waarop bijvoorbeeld de temperatuur is af te lezen. Bij de Basic pen moet men de knop blijven indrukken om het filament door de pen te voeren. Bij de Basic slimline is een dubbelklik voldoende en gaat dit automatisch.
 

Filamenten

De Slimline is geschikt voor ABS filament. De pen kan echter ook zo ingesteld worden, dat er gewerkt kan worden me het PLA filament. De beide filamenten door elkaar gebruiken is niet handig. Hiervoor kunt u beter kiezen voor een meer geavanceerde pen. Beide pennen kunnen verstopt raken, maar dit is relatief eenvoudig op te lossen. Voor speciale filamenten zoals Woodfill is deze pen niet geschikt. De pen heeft een USB aansluiting voor een powerpack, een accu zodat u zonder stroomaansluiting de pen kunt gebruiken. Een powerpack wordt echter niet standaard meegeleverd.
 

Advies

Ook de slimline is een instapmodel met iets meer extra’s dan de Basic. De prijs is scherp, afwegend tegen de goede kwaliteit. Qua prijs liggen de Basic en de Basic slimline dicht bij elkaar.
 

Ook hier moet u oppassen voor namaak, omdat deze gevaarlijke situaties kunnen opleveren. Pennen die zijn nagemaakt, hebben geen officieel CE keurmerk, dus wij adviseren u hierop te controleren.

 

Bekijk hier de Slimline Basic 3d pen


Advanced LCD 3d pen

TIP 3: Advanced LCD 3d pen

Vergeleken met de Basic 3d pen is deze pen verder doorontwikkeld en heeft het meerdere mogelijkheden. Ook voor de gevorderde gebruiker is deze pen geschikt. De pen valt onder versie 2. Het is een uiterst gebruiksvriendelijke pen met een uitstekende kwaliteit. De prijs is goed. Het zelf oplossen van storingen is echter wat lastiger dan bij de vorige beschreven pennen. De pen is ook niet geschikt voor mensen die linkshandig zijn.
 

Gebruiksgemak

Het grote verschil met de Basic en de Basic Slimline 3d pennen is dat de Advanced LCD pen beschikt over een display waarop u de temperatuur kunt aflezen en instellen. Dat is ook nodig omdat deze pen zowel geschikt is voor ABS als PLA filamenten. En wat je niet zou verwachten; de pen is niet erg gevoelig voor verstoppingen, de meest voorkomende storing bij 3d pennen. Met deze pen kan u werken met allerlei speciale filamenten, dus ook met woodfill filament. Dit filament geeft uw model een houtlook, wat een bijzonder effect geeft. Via een schuifregeling kan de doorvoersnelheid van het filament door de pen worden geregeld. Doorvoeren gaat door middel van het ingedrukt houden van de doorvoerknop.
 

Filamenten

De Slimline is geschikt voor ABS filament. De pen kan echter ook zo ingesteld worden, dat er gewerkt kan worden me het PLA filament. De beide filamenten door elkaar gebruiken is niet handig. Hiervoor kunt u beter kiezen voor een meer geavanceerde pen. Beide pennen kunnen verstopt raken, maar dit is relatief eenvoudig op te lossen. Voor speciale filamenten zoals Woodfill is deze pen niet geschikt. De pen heeft een USB aansluiting voor een powerpack, een accu zodat u zonder stroomaansluiting de pen kunt gebruiken. Een powerpack wordt echter niet standaard meegeleverd.
 

De Advanced LCD 3d pen kan niet worden uitgevoerd met een powerpack, een accu zodat u overal met de pen aan de slag kan. Dit is ook lang niet altijd gewenst. De Advanced LCD is wat betreft formaat gelijk aan de Basic pen, het binnenwerk en de nozzle zijn echter wat beter. De pen wordt dan ook snel warm.
 

Ook voor deze pen geldt: hoedt u voor imitatie.

 

Bekijk hier de Advanced LCD 3d pen


LCD Deluxe 3d pen

TIP 4: LCD Deluxe 3d pen

De LCD Deluxe is een 3d pen die zowel door de beginnende als gevorderde gebruiker wordt gekozen. Ook wat betreft uitvoering valt deze pen in het middensegment. Het is de meest geavanceerd pen van alle plastic 3d pennen. De vormgeving van de pen zorgt ervoor dat zowel links- als rechtshandigen prima uit de weg kunnen met deze uitvoering. Deze pen valt ook onder versie 4. Deze pen is ook bekend onder de naam Sunlu 700.
 

Filamenten

Het gebruiksgemak is dus door de styling van de pen uiterst vriendelijk. Ook de prijs/kwaliteit van deze pen is uitstekend. Storingen zelf verhelpen aan deze pen is geen enkel probleem. De pen is voorzien van een OLED-schermpje, een display waarop de temperatuur kan worden afgelezen én worden ingesteld. Zowel ABS als PLA filamenten kan de pen prima aan. Ook speciale filamenten zoals woodfill. De kans op een verstopping is bij de LCD Deluxe 3d pen wat minder. Bij deze pen is een dubbelklik op de knop voldoende om heet filament automatisch te laten doorvoeren. De snelheid van het doorvoeren kan met en schuifje worden ingesteld.
 

Deze pen is alleen in de kleur zwart/wit verkrijgbaar.

 

Bekijk hier de LCD Deluxe 3d pen


Slimline ALU 3d pen

TIP 5: Slimline ALU 3d pen

De Slimline ALU is een 3d pen waar de beginnende gebruiker, de gevorderde gebruiker, maar ook de professionele gebruiker blij van wordt. Deze pen valt onder de nieuwste versie 5. De behuizing is van aluminium, waardoor de pen lekker in de hand ligt en licht in gewicht is. Maar de pen heeft nog veel meer voordelen.
 

Gebruiksgemak

Door de aluminium uitvoering kan de Slimline ALU pen wel tegen een stootje. Maar het binnenwerk van deze pen is ook totaal vernieuwd waardoor verstoppingen tot het verleden behoren. Ook vastlopen van het filament komt bij deze uitvoering 3d pen niet voor! De pen kan uren achter elkaar probleemloos worden gebruikt. Het gebruiksgemak van deze pen is super en de kwaliteit zeer goed. Zet dit af tegen de prijs, en u hebt een 3d pen die ver boven de anderen uitsteken.
 

Filamenten

Zowel rechtshandigen als linkshandigen kunnen uitstekend overweg met deze 3d pen. Hij is geschikt voor ABS én PLA filamenten, maar ook speciale filamenten. En zoals wij al schreven; totaal ongevoelig voor verstoppingen. De doorvoersnelheid van het filament kan worden ingesteld en met slechts twee klikken voert u het restant van het filament uit de pen. Een powerpack wordt niet meegeleverd, maar de pen is wel voorzien van een USB aansluiting hiervoor.
 

Dat deze pen de testwinnaar is, staat als een paal boven. Vooral het storingsvrij werken met de pen dankzij het uitstekende binnenwerk, is een groot voordeel. Door de verhouding prijs/kwaliteit is deze pen als beste getest.

 

Bekijk hier de Slimline ALU 3d pen


Slimline Automatic 3d pen

TIP 6: Slimline Automatic 3d pen

Evenals bij de Slimline ALU, wordt ook deze pen gebruikt door beginners, gevorderden en professionals en valt deze ook onder versie 5, oftewel het nieuwe model 2017. Bij deze generatie pennen zijn veel zaken geautomatiseerd en dat maakt het tekenen comfortabeler dan ooit. De Slimline ALU wordt ook verkocht onder de naam 3D Tech.
 

Gebruiksgemak

Zoals je mag verwachten van zo’n pen in het hoger segment, is het een bijzonder gebruiksvriendelijke pen met een hoge kwaliteit. De prijs is er ook naar en ligt wat hoger dan de gemiddelde prijs. Mocht u ooit een storing krijgen, dan is deze makkelijk zelf te verhelpen. Uiteraard is deze pen geschikt voor ABS filament én PLA filament. Ook met bijzondere filamenten zoals woodfill heeft deze pen geen enkele moeite. De bestendigheid tegen verstoppingen is zeer hoog.
 

Filamenten

De pen heeft een USB aansluiting voor een accu (powerpack), maar deze wordt er niet standaard bijgeleverd. Met een simpele dubbelklik voert u het filament door d pen. De snelheid hiervan is instelbaar.
 

Al met al is de Slimline Automatic een top-automaat 3d pen waar u veel plezier aan zult beleven. Met deze pen kan langdurig worden gewerkt aan ingewikkelde modellen zoals maquettes of kunstwerken.

 

Bekijk hier de Slimline Automatic 3d pen